Even voorstellen

Hi, ik ben Shenna en ik ben onwijs blij dat je hier bent.

Waarschijnlijk ben je hier terecht gekomen, omdat je voelt dat er iets niet meer klopt en je verandering wil. Alleen al daarom, wil ik je zeggen dat ik je onwijs dapper vind. De eerste stap in dit proces van verandering is namelijk bewustwording. Erkennen dat waar je nu staat, op wat voor manier dan ook, niet meer helemaal in lijn is met hoe je het eigenlijk graag zou willen.

In 2013 ontwikkelde ik een eetstoornis, waarvan ik toen nog niet doorhad dat het een eetstoornis was. Ik was me van geen kwaad bewust en tegelijkertijd ook weer wel. Ik deed veel stiekem en ik loog veel. Waarom zou je dingen stiekem doen en liegen als je niet het gevoel hebt dat het niet klopt of dat je iets verkeerd doet? Diep van binnen wist ik dat wat ik deed niet klopte, maar ik voelde te veel angst om het los te laten. Het was van mij en ik wilde het niet kwijt. Ik wilde de controle blijven houden over hoeveel ik wel en niet at en over hoeveel ik wel en niet bewoog. Ik wilde zelf controle houden over mijn gewicht en welke regeltjes ik allemaal volgde.

Ik ging lichamelijk achteruit en mijn moeder greep in. Ik kwam aan tot ‘gezond gewicht’, maar het onderliggende probleem bestond nog steeds. Ik had nog steeds niet geleerd hoe ik met mijn emoties om moest gaan. Ik had nog steeds niet geleerd dat een energietekort mijn eetstoornis aanwakkerde. Ik had nog steeds niet geleerd dat mijn eigenwaarde niet afhing van cijfertjes. En ik had nog steeds niet geleerd dat ik op mijn lichaam kon vertrouwen.

 

Toen mijn ouders drie jaar later (juni 2016) uit elkaar gingen, had ik iets om op terug te vallen; mijn eetstoornis die ik eigenlijk nooit echt losgelaten had. Ik wist nog hoe fijn het voelde om gewoon ‘verdoofd’ te zijn. Het was fijn om niet te hoeven dealen met wat allemaal zoveel pijn deed. Ik kreeg een high van niet eten. Ik kreeg een high van het getalletje op de weegschaal omlaag zien gaan. Ik kreeg een high van honger hebben. Het voelde goed en vooral heel sterk. Het voelde als een verslaving waar ik enerzijds vanaf wilde, maar waar ik anderzijds niet zonder kon. Maar langzamerhand begon ik mezelf weer te verliezen en vervreemde ik van mijn omgeving. In oktober 2016 vroeg ik om hulp.

‘Kan iemand mij alsjeblieft helpen? Dit gaat niet goed.’ 

‘Sorry, het budget van het CZ voor dit jaar is op.’ 

Vervolgens kreeg ik drie maanden later (januari 2017), een bericht dat de wachttijd tot een intake 26 weken bedroeg. Ik ben daardoor voor mijn gevoel een half jaar aan mijn lot overgelaten, omdat ‘ik nog niet erg genoeg’ was. In een half jaar tijd, ben ik van fysiek gezond, naar een heel zwak vogeltje gegaan. Ik heb moeten stoppen met mijn universitaire opleiding, met mijn baan, mijn relatie liep stuk en pas toen ik het echt niet meer trok, kreeg ik hulp. In de twee jaren die daarop volgden, heb ik verschillende vormen van hulp gehad. De ene onwijs toxisch en de ander was oke, maar geen een behandeling heeft ervoor gezorgd dat ik écht herstelde. Eind 2018 ging ik naar Bali en volgde ik een mindfulness cursus bij Nadja van Osch. Voor het eerst kwam ik echt weer wat meer in contact met mijn lichaam en besefte ik pas hoe ellendig ik me eigenlijk voelde. Ik had ontzettende heimwee naar mezelf. Ik maakte weer contact met mijn lichaam en vanaf dat moment in Bali, nam mijn lichaam de controle terug. Ik ging naar huis en ik koos dit keer voor écht herstel.

In het jaar daaropvolgend, 2019, ben ik pas échte stappen gaan zetten richting volledige vrijheid m.b.v. mijn moeder, mijn zusje, social media en mijn vriend. Via Youtube leerde ik over dingen waar ik gedurende mijn herstel ‘last’ van had, maar waar ik nog nooit van gehoord had, zoals extreme honger, mentale honger en je setpoint gewicht. Ik leerde dat mijn lichaam mijn staat van zijn ervaarde als hongersnood en dat mijn eerste taak was om mijn lichaam uit dat energietekort te krijgen. Mijn herstel bestond uit twee dingen: volledig lichamelijk herstel en nieuwe gedrags- en gedachtenpatronen aanleren. Begin 2020 kon ik eindelijk zeggen dat ik volledig hersteld was van mijn eetstoornis en ben ik middels mijn opleiding, mijn kennis en eigen ervaring anderen gaan helpen in hun herstel.

And here I am; volledig hersteld, vrij, gelukkig en ik doe het meest waardevolle werk waar ik ooit alleen maar van droomde.

Neem contact met me op:

Heb je interesse in 1-1 coaching, denk je aan een samenwerking, heb je vragen over diensten of producten die ik aanbied, wil je iets met me delen of iets anders vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen. Ik vind het leuk om van je te horen!